Official place
for information
about studying
in the USA

Pexels photo 261909


Avgust je vreme odmora, ali će u Centru redovne aktivnosti biti nastavljene već od treće sedmice meseca. U međuvremenu se odmaramo na smenu, pravimo planove i rasporede aktivnosti za novu akademsku godinu i spremamo novitete.

Pripremni kursevi su prvi na listi aktivnosti koje su planirane u avgustu. Nove okolnosti polaganja pojedinih standardizovanih testova za prijem na američke koledže i univerzitete nalažu nam da pripremne kurseve prilagodimo ranijim terminima i stoga su prve pripreme za SAT i ACT neznatno skraćene.

***

SAT se van Sjedinjenih Država može polagati u oktobru i decembru i zbog toga će priprema za oktobarski test početi 22. avgusta i trajati šest nedelja. Termini za pripremu su utorak, četvrtak i pojedine subote. Raspored će biti dostavljen kandidatima pre početka priprema. Više detalja o pripremi dostupno je na stranici http://iacbg.org/sr/vesti/sat-priprema-za-oktobarski-test-od-22-avgusta .

ACT se, osim u septembru, može polagati u oktobru i decembru. Priprema za oktobarski test traje šest nedelja i počinje 5. septembra. Sa polaznicima radimo utorkom, četvrtkom i pojedinim drugim danima tokom septembra i dela oktobra. Više detalja o pripremi dostupno je na stranici http://iacbg.org/sr/vesti/act-priprema-za-oktobarski-test-od-5-septembra .

U avgustu počinje i priprema za GMAT, ispit potreban za prijem na master studije iz biznisa i marketinga. Datum početka je 22. avgust, a priprema traje osam nedelja. Više detalja o pripremi pogledajte na stranici http://iacbg.org/sr/vesti/gmat-priprema-od-22-avgusta .

Od 5. septembra počinjemo i pripremu za GRE, test potreban za upis master i doktorskih studija u Americi i na drugim lokacijama širom sveta. Priprema za ovaj test traje osam nedelja, a više možete saznati na stranici http://iacbg.org/sr/vesti/priprema-za-gre-od-5-septembra .

Termini priprema za TOEFL, kao i sledeći termini priprema za druge ispite, biće dostupni u skoroj budućnosti i objavljeni na našim stranicama.

***

Kako je već pomenuto ranije, novi termini ispita za osnovne studije malo su pomerile način planiranja obaveza budućih studenata. Predlažemo vam da se na zvaničnim stranicama testova SAT (www.collegeboard.org) i ACT (www.actstudent.org) informišete o svim detaljima od važnosti za vaš dalji proces i u skladu sa time razgovarate sa našim savetnicama o budućim akcijama. SAT General se može polagati van Amerike u oktobru, decembru, martu i maju, što je umanjen broj pokušaja za dostizanje dobrih rezultata. Broj SAT Subject termina ostaje nepromenjen, ali će vam tokom registracije biti dostupne informacije o lokacijama testiranja.

ACT neće u ovoj akademskoj godini menjati svoje datume ponuđene za kandidate van Amerike, a od sledeće će nuditi drugačiji raspored. Za ACT su vam dostupni septembar, oktobar, decembar, april i jun. Za septembarski rok prijava je završena, ali ostaje opcija da se ubacite na listu čekanja.

Način polaganja TOEFL-a u Beogradu ostaje isti kao i ranije - prijava je moguća maksimalno tri meseca unapred, a minimalno tri radna dana pre polaganja na dostupnim mestima za testiranje. Vodite računa o tome da će gužve na mestima za polaganje biti sve veće kako se jesen približava i da postoji verovatnoća da će mesta u Beogradu biti ograničena. Između dva polaganja testa mora biti dvanaest dana razmaka.

Polaganje GRE u Beogradu je moguće neprekidno tokom narednog perioda, sa razmakom polaganja od 21 dan između dva testa. GMAT nije moguće polagati u Beogradu, ali se može zakazati bez prekida u pojedinim zemljama u susedstvu.

***

Svima vama koji se ovog ili sledećeg meseca morate pojaviti u Americi na daljim studijama još jednom čestitamo na postignutom uspehu. Čeka vas dosta toga novog, a Centar i na daljinu može biti od koristi u vašem daljem akademskom radu. Pratite naše stranice na društvenim mrežama ili nam šaljite elektronske poruke kada smatrate da nešto zanimljivo možemo da objavimo iz vašeg polja interesovanja. Pred odlazak je bitno da znate sve što vas čeka, tako da vas podsećamo na knjižicu koju smo napravili za sve vas koji odlazite u Ameriku - pogledajte je online na sajtu (http://iacbg.org/sr/strane/informacije-pred-odlazak) ili u Centru tokom radnog vremena, u Dečanskoj 8, prvi sprat.

Na našem sajtu www.iacbg.org objavljujemo najave o aktivnostima, vesti o domaćim studentima u Americi i na drugim lokacijama, kao i pojedine ponude za stipendiranje i studiranje na američkim institucijama. Poslednja u nizu tih ponuda je za novinare, Knight Nieman Fellowship, sa rokom u septembru - http://iacbg.org/sr/vesti/knight-visiting-nieman-fellowships-at-harvard. Ostale ponude za studiranje u Americi i finansiranje studija mogu se naći na našoj Facebook stranici (www.facebook.com/iacbg), kao i na ponovo otvorenom diskusionom forumu Centra - http://forum.iacbg.rs .

Naš diskusioni forum je ponovo aktivan posle malo više od godinu dana pauze. Nakon kraha nekadašnjeg sajta, odnosno hostinga na kojem se nalazio, u novom okruženju forum se nije našao zbog problematičnih fajlova koji su sprečavali postavljanje sajta. Nakon dosta muka uspeli smo da osposobimo forum, arhivu i uz minimalne gubitke postavimo sve to na novi domen - http://forum.iacbg.rs . U narednom periodu ćemo pojačavati intenzitet komunikacije na ovoj stranici i videćete više linkova u komunikaciji - da ne bude zabune, iacbg.rs domen je naš.

Tokom druge polovine avgusta pojedini članovi našeg tima neće biti dostupni u kancelariji zbog odmora i drugih obaveza. Iskoristite naše brojeve telefona i pre dolaska po vrućini se raspitajte da li su dostupni savetnici ili predavači koji su vam potrebni. Nazovite nas na 011/3349639, 011/3349638, 065/3349639 i 065/3349638. Na fiksnim telefonima se uključuje automatska govorna pošta ako je telefon zauzet ili ako ne možemo da preuzmemo vezu, a na mobilnim brojevima vam je aktivan sms i pozivamo vas da nam pošaljete poruku na taj način.